Longnetwerk (COPD)

Gezondheid van uw medewerkers

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor de luchtwegaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem.

Bij deze chronische aandoeningen werken de longen en luchtwegen niet meer naar behoren, waardoor patiënten met COPD door hun benauwdheid beperkt worden in dagelijkse activiteiten.

Zelfs relatief eenvoudige activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen, stofzuigen of naar het werk fietsen kunnen voor deze patiënten een hele uitdaging zijn. COPD wordt meestal veroorzaakt door roken en is helaas niet te genezen. Om beter met COPD te kunnen omgaan en de ziekte enigszins af te remmen zijn, naast het stoppen met roken, veel bewegen en een actieve levensstijl zeer belangrijk.

Fysik maakt deel uit van het Fysiotherapeuten Netwerk COPE ACTIEF; een vereniging van fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met longklachten met als visie: Het ontwikkelen en onderhouden van een “state of the art” behandeling voor een COPD-patiënt in het algemeen.
Binnen deze vereniging houden wij ons o.a. bezig met wetenschappelijk onderzoek naar het effect van fysiotherapeutische trainingsprogramma’s bij patiënten met COPD.
Patiënten kunnen middels een persoonlijk beweegprogramma werken aan hun belastbaarheid en krijgen zo meer inzicht in hun ziekte. Daarnaast leren ze er (beter) mee omgaan in het dagelijks leven en wordt het eenvoudiger de beperkingen te accepteren. Binnen het netwerk werken wij nauw samen met longartsen, fysiotherapeuten en nurse practitioners van het MST.

Wij zijn aangesloten bij VHVL, de Vereniging voor Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie.

Meer informatie is te vinden op

Meer weten?

Wij informeren u vrijblijvend!

Wilt u iets weten over het longnetwerk van Fysik?
Ik of mijn collega’s staan u graag te woord.

Informatie?