Visie(o)Fysik – Instabiele Knieschijf

Visie(o)Fysik – Instabiele Knieschijf

Klachten van de knieschijf (patella)komen regelmatig voor bij sporters. Met name bij sporten waarbij de kniebelasting hoog is zoals basketbal, volleybal, voetbal.

In sommige gevallen kan de schijf zelfs uit de kom schieten (luxatie) als gevolg van een “verkeerde beweging” tijdens het sporten. De patella schiet dan meestal naar de buitenzijde van de knie en gaat vaak vanzelf weer op de plaats wanneer de knie gestrekt wordt.

Oorzaken & Diagnose

Oorzaken

Instabiliteit van de patella kan veroorzaakt worden doordat:

  • de banden aan de binnenzijde van de patella niet strak genoeg zijn
  • de patella te hoog staat
  • de ondergrond van de patella een afwijkende vorm heeft

Daarnaast zijn andere factoren van invloed op de stabiliteit van de patella zoals bijvoorbeeld X-benen en extreme lenigheid.

Diagnose

Er zijn verschillende testen die tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek gedaan kunnen worden om de oorzaak van de instabiliteit te achterhalen. Meestal geeft dat voldoende duidelijkheid. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals een röntgen foto of zelfs een (MRI)scan.

Behandeling & Conclusie

Behandeling

Na een korte periode van rust, wordt meestal met tape en oefeningen de revalidatie ingezet.

De spieren van het bovenbeen (quadriceps) en andere spieren in de gehele keten moeten aansterken voor meer stabiliteit. Aandacht voor een goed looppatroon is van groot belang om de revalidatie af te kunnen sluiten met sport specifieke oefeningen. Slechts in enkele gevallen blijft de patella met enige regelmaat uit de kom schieten. Bij een chronische luxatie wordt meestal operatief ingegrepen.

Conclusie

Een uitgebreid onderzoek maakt veelal duidelijk waar de oorzaak ligt van de patella luxatie. De juiste revalidatie onder leiding van een fysiotherapeut is nodig om veilig terug te keren naar de eigen sport.

Wilt u meer weten over de ‘Instabiele knieschijf’ , neem dan contact op met huub@fysik.nl of bel naar 053-5742050.

15/10/2015