Visie(o)Fysik – Dry Needling

Visie(o)Fysik – Dry Needling

De Feiten

Dry Needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij er een dun naaldje in de spier wordt gebracht om deze te laten ontspannen.  Op deze manier kunnen zogenaamde “triggerpoints” in spieren  snel en effectief worden behandeld.

Triggerpoints

Een triggerpoint is een soort knoop in de spier die lokale drukpijn en een uitstralende pijn in een bepaald gebied kan geven. Een triggerpoint kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, ongeluk) of chronische (langdurige verkeerde werkhouding, repeterende bewegingen) overbelasting. Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van pijn in het hoofd, nek, rug of andere soorten gewrichtspijn.

Dry needling kan onder andere worden toegepast bij:

  • Tennis- of golferselleboog
  • Schouderpijn
  • Lopers- of springersknie
  • Achillespees-, bil- of liesklachten
  • KANS (voorheen RSI)
  • Fybromyalgie
  • Nek-, rug en/of kaakklachten

Dry Needling vs. Acupunctuur

Dry needling moet niet verward worden met acupunctuur. Er worden wel dezelfde naaldjes gebruikt, maar bij acupunctuur worden er meerdere naaldjes in het lichaam geplaatst die daar even blijven zitten om de energiebanen in het lichaam weer in balans te krijgen. Bij dry needling wordt er gewerkt met 1 naaldje die bewogen wordt in de spier om de triggerpoint te laten ontspannen.

De behandeling
De fysiotherapeut zal door een gesprek en gericht onderzoek de klachten onderzoeken. Hierbij wordt specifiek gezocht naar spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. Het inbrengen van het naaldje wordt in principe niet gevoeld. Als de triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich kort aan wat een soort kramp gevoel veroorzaakt. Een lichte vorm van spierpijn, zwaar gevoel in de betreffende spier en/of een kleine blauwe plek kunnen na reacties zijn.

Wilt u meer weten over de ‘Dry Needling’ , neem dan contact op met de Dry Needling therapeut van Fysik, inge@fysik.nl of bel naar 053-5742050.

15/10/2015