Liesblessures

Liesblessures
Blessures in de liesregio komen veel voor bij sporters en met name bij voetballers. 5 tot 15% van de voetballers krijgt te maken met liesblessures in een seizoen. Hiermee staat de liesblessure als 4de genoteerd in de top van veelvoorkomende voetbalblessures.
We weten dat deze blessures plotseling kunnnen ontstaan, maar ook geleidelijk door overbelasting of een foute techniek. De geleidelijk ontstane blessure hersteld veelal trager.

In Twente is onderzoek gedaan naar de risicofactoren van liesblessures. Hieruit komen een aantal opmerkelijke zaken naar voren.
In het onderzoek is gekeken naar relaties tussen liesklachten en leeftijd, lengte en gewicht, veldpositie,  niveau waarop gevoetbald wordt en de ondergrond waarop gespeeld wordt.

Risicofactoren
Hogere leeftijd en voetballen op natuurgras zijn risicofactoren voor het krijgen van een liesblessure!
Per levensjaar neemt het risico op liesklachten met  een factor 1,16 toe. Voetballen op natuurgras geeft zelfs een ruim 10 keer zo groot risico op het krijgen van een liesblessure. Daarnaast geeft linksbenigheid in vergelijking met rechtsbenigheid een 3,6 keer verhoogd risico.

Mijn visie
- FC Twente kan van Heracles leren hoe je blessures voorkomt met spelen op kunstgras
- Blijf jong of stop op tijd met voetballen

Bron: Nederlands tijdschrift voor fysiotherapie jaargang 120

Om te reageren op dit artikel moet u inloggen.

Voeg deze pagina toe aan uw favoriete bladwijzer service.